18-09-11

De staat Florida

Nog een dikke twee weken en we zitten daar, hoog tijd dus om onze gaststaat eens voor te stellen...

Florida, oftwel Sunshine State, ligt in het uiterste Zuidoosten van de VS. Het is zo’n 170 305 km² groot en de telling van 2010 gaf ongeveer 19 miljoen inwoners weer.

De buurstaten zijn Alabama en Georgia, in het Westen ligt Florida aan de Golf van Mexico en in het Oosten aan de Atlantische Oceaan.

Jacksonville is de grootste stad maar Tallahassee is de hoodstad. Hier zwaat de Republikein Rick Scott er de plak als Gouverneur.

 

 fl_flag_big.jpg

 

vlag en seal

fl_seal.png 

De staat is vlak, de stranden zijn wit en het water helderblauw. Dankzij de hoge vochtigheidsgraad is de natuur er zeer mooi en de flora zeer groen.

In het Zuiden van het vasteland vinden we ondermeer de veen- en moerasgebieden weer, beter bekend als de Everglades. Overal in Florida, maar zeker hier,vinden we tal van speciale dieren terug zoals de alligator, de lamantijn, de zwarte beer, de poema, pelikanen, reigers, schildpadden, slangen,...

Nog iets lager, weg van het vasteland, zijn de Florida Keys de scheiding tussen de Atlantische Oceaan en de Golf van Mexico. Van deze ong. 1700 eilandjes zijn er maar zo’n 50 van bewoond.

De Florida Keys zijn met elkaar verbonden door tientallen bruggen, en dit van ergens ten Zuiden van Miami tot het laatste eilandje, Key West. Key West zelf ligt maar op een 150 km van Cuba af.

  

mflorida.gif

 

Oorspronkelijk vormde Florida het hele gebied van de Straat van Florida tot aan de Chesepeakebaai. Het werd in 1513 ondekt door Juan Ponce de Léon. Nadien kwamen Narvàez, De Soto en nog vele anderen naar hier. De eerste definitieve vestiging kwam er in 1565 in Saint Augustine wanneer Pedro Menendez de Avilés de Franse kolonie onder leiding van Ribault en Laudonnière geheel uitmoordde. In 1586 landde Francis Drake dan week in Florida en verwoestte Saint Augustine. In 1607 vestigden de Engelsen zich in Virginia, waardoor Florida beperkt werd tot alleen het Zuidelijke deel van de Oostkust. De Engelsen trokken steeds verder naar het Zuiden en daardoor werd de Spaanse positie in Florida onhoudbaar. In 1763 werd het gebied afgestaan aan Engeland, in 1783 dan weer aan de Spanjaarden.

In 1818 trok Andrew Jackson Florida binnen en da Spanjaarden trokken daardoor in 1821 officieel weg. Het gebied was nu Amerikaans grondgebied en de plotsen en talrijke aanwezigheid van blanken betekende een conflict met de Indianen, wat leidde tot de langdurige Seminole War. Op 3 maart 1845 trad Florida dan als 27ste staat toe tot de Unie.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog, waarin Florida aan de zijde van het Zuiden stond, ontwikkelde de staat zich vrij snel tot een voorspoedig gebied, dat evenals de andere Zuidelijke staten op politiek terrein steeds democratisch was. Het was pas na de Tweede Wereldoorlog dat de republikeinen steeds meer terrein wonnen. In 1966 werd er voor de eerste keer een republikeinse Gouverneur benoemd.

 

 

florida-beaches.jpg

 

 

florida.jpg

 

Er zijn tal van bezienswaardigheden in Florida. Deze gaan van het Noordelijk gebied via de Westkust naar de Everglades in het Zuiden. Aan de Oostkust hebben we dan weer Daytona Beach, Orlando met de vele amusementsparken, het Kennedy Space Center op Cape Canaveral, Miami,...

 

 

 

15:04 Gepost door Paul Vanlook | Commentaren (0) | |  Facebook | Permalink |

De commentaren zijn gesloten.